Υφ. Παιδείας: Στα Λατινικά θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές οι υποψήφιοι προηγούμενων ετών

Στη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση οδηγήθηκε η ηγεσία του υπ. Παιδείας λαμβάνοντας μια σειρά από παιδαγωγικούς λόγους όπως υπέδειξε το ΙΕΠ

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 , όσοι υποψήφιοι προηγούμενων ετών δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους θα εξεταστούν στα Λατινικά.

Αυτό ξεκαθάρισε η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή, σήμερα στη Βουλή , επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του esos (Διαβάστε εδώ) κατά την συζήτηση
των  επίκαιρων ερωτήσεων των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη και του ΚΚΕ Γ. Δελή για το μάθημα των Λατινικών στο οποίο θα κληθούν να εξεταστούν στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι προηγούμενων  ετών , ενώ δεν έχουν διδαχθεί στο σχολείο ούτε λέξη Λατινικά.

Η υφ. Παιδείας τόνισε ότι:

  • Στη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση η ηγεσία του υπ. Παιδείας οδηγήθηκε λαμβάνοντας μια σειρά  από παιδαγωγικούς λόγους ,όπως το ΙΕΠ υπέδειξε.
  • Υπάρχουν πολλοί ουσιαστικοί λόγοι που κλείνουν υπέρ αυτής της απόφασης  και  δεν άπτονται αποκλειστικά της χρησιμότητας του συγκεκριμένου μαθήματος, αλλά συνδέονται με τη γενικότερη αναβάθμιση των προγραμμάτων.
  • Τα νέα ωρολόγια προγράμματα ήταν αποτέλεσμα συνειδητής προσπάθειας και στροφής προς τα κλασικά γράμματα και την κλασική παιδεία με όρους που θέτουν στο επίκεντρο τον μαθητή.
  • Την προηγούμενη φορά, το 2020, που άλλαξε το σύστημα οι υποψήφιοι  είχαν κατηγοριοποιηθεί στους   υποψήφιους  με το Νέο και Παλιό σύστημα, με πολλούς γονείς και υποψήφιους να διαμαρτύρονταν ότι αδικήθηκαν στην κατανομή των θέσεων στα ΑΕΙ. Τέτοια φαινόμενα δεν θέλουμε, και υποθέτω δεν θέλετε  και εσείς να επαναληφθούν .
  • Συνεπώς νέες νομοθετικές προβλέψεις δεν προβλέπεται να ληφθούν, προκειμένου οι απόφοιτοι να εξετασθούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που ήδη έχουν διδαχθεί , διότι η απόφαση αυτή θα δημιουργούσε υποψηφίους δυο ταχυτήτων .Είναι πολύ πιθανόν να υπήρχε και  θέμα ισότητας για την πρόσβαση των υποψηφίων στα ΑΕΙ,
  • εφόσον οι υποψήφιοι θα εξετάζονταν  σε διαφορετικά μαθήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα θέματα σε ένα από τα δύο  μαθήματα ενδεχομένως να είναι δυσκολότερα και να φανεί πως η διαδικασία είναι ευνοϊκότερη για κάποιους υποψηφίους έναντι άλλων.
  • Για λόγους ίσης μεταχείρισης θα πρέπει και οι νυν υποψήφιοι και οι προηγούμενων ετών να εξεταστούν στα Λατινικά .

ΠΗΓΗ: esos.gr