Πάμε να δούμε τώρα κάποιες οδηγίες για αποδοτικό διάβασμα, είτε για φοιτητές είτε για μαθητές.
Γράψε, Μίλα, Σχεδίασε
Γράφοντας αυξάνεται η συγκέντρωση, ενισχύεται η μνήμη και έτσι, καταφέρνεις ένα πιο αποδοτικό διάβασμα.Το να γράφεις σε ένα πρόχειρο αυτά που θες να απομνημονεύσεις ή ασκήσεις που χρειάζεται να λύσεις, σίγουρα θα σε βοηθήσει.Ακόμη, πολλοί μαθαίνουν καλύτερα διαβάζοντας απ’ έξω όσα πρέπει να μάθουν. Δεν είναι τυχαίο ότι συστήνεται στα παιδιά να πραγματοποιούν μεγαλόφωνη ανάγνωση, όταν προσπαθούν να απομνημονεύσουν ένα μάθημα. Ένα ακόμη κόλπο που θα σε βοηθήσει είναι το να σχεδιάσεις με δικό σου τρόπο τα πιο σημαντικά.
Για παράδειγμα:
Μπορείς να φτιάξεις ένα σχεδιάγραμμα, ένα γράφημα, έναν πίνακα με χαρακτηριστικά, κτλ. Ακόμη, για να θυμάσαι πιο εύκολα τη δομή της θεωρίας, μπορείς δίπλα από μια παράγραφο που αφορά π.χ. τις οικονομικές επιπτώσεις ενός φαινομένου, να σχεδιάσεις το σύμβολο του ευρώ, ενώ αν γίνεται λόγος για επιπτώσεις σε ανθρώπινο επίπεδο, σχεδίασε έναν άνθρωπο. Εδώ επιστρατεύεις τη φαντασία σου!
Με λίγα λόγια, η οπτικοποίηση της γνώσης θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τη μνήμη σου νιώθοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Φωσφόρισε και υπογράμμισε
Αν νιώθεις πως δεν μπορείς να διαβάσεις με τίποτα λόγω μειωμένης συγκέντρωσης, δοκίμασε να υπογραμμίσεις τα σημεία στα οποία θα ήθελες να επικεντρωθείς. Κάτι που βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό πολλούς φοιτητές και μαθητές είναι η χρήση φωσφορούχων μαρκαδόρων, καθώς έτσι, πέρα από τη συγκεντρωμένη μελέτη, μπορούν να κάνουν στο τέλος και μια γρήγορη επανάληψη. Άφησες το διάβασμα για τελευταία στιγμή και δεν μπορείς να βγάλεις την ύλη σε μια μέρα;
Δοκίμασε έστω να φωσφορίσεις τα κυριότερα σημεία και μην τα παρατάς. Πού ξέρεις, μπορεί κάτι να σου μείνει!
Ζήτα από κάποιον να σε εξετάσει
Αυτό βοηθάει πολύ στο τελικό στάδιο, ενώ έχεις διαβάσει και έχεις κάνει επανάληψη. Λίγο πριν τις εξετάσεις, το τεστ ή την πρόοδο, ζήτα από κάποιον φίλο ή δικό σου πρόσωπο να σε βοηθήσει κάνοντας σου ερωτήσεις. Έτσι, θα διαπιστώσεις ποια σημεία χρειάζεται να ξαναδείς ή αν είσαι πανέτοιμος, θα νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη γραπτή ή προφορική δοκιμασία!
Φτιάξε τις δικές σου σημειώσεις
Οι δικές σου σημειώσεις θα μπορούσαν να είναι σημεία που θεωρείς S.O.S., πράγματα που θέλεις να ξαναδείς, μία σύνοψη της ύλης ή κάποιες δικές σου συνθέσεις ύλης (π.χ. ομοιότητες και διαφορές εννοιών που υπάρχουν στην ύλη, αλλά δε δίνονται με συγκριτική παρουσίαση στο υπάρχον υλικό μελέτης).
ΠΗΓΗ: cears.edu.gr