Τέλος η κλήρωση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Χωρίς κλήρωση θα γίνεται πλέον η εισαγωγή των νέων φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόκειται για απόφαση που πρέπει να ερμηνευθεί και στο πλαίσιο του «ανταγωνισμού» ανάμεσα στα εξ αποστάσεως προγράμματα πανεπιστημίων της Κύπρου και των άλλων βαλκανικών χωρών με τα ελληνικά. Πρόκειται για μια αγορά που αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο τζίρος ενός προγράμματος μπορεί να προσεγγίσει έως και τα 3 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που στον ΔΟΑΤΑΠ έχουν συσσωρευθεί περί τις 5.000 αιτήσεις αναγνώρισης εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών προγραμμάτων αποκτηθέντα από ΑΕΙ εκτός Ελλάδος. Έτσι, το υπουργείο Παιδείας όπως ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο γενικό γραμματέας του κ. Ιωάννης Παντής, στο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές θα εντάξει ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να διασφαλιστούν οι ακαδημαϊκοί όροι λειτουργίας των σχετικών προγραμμάτων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης, «η πολιτική της διοίκησης και οι καινοτομίες της πρόσκλησης επέτρεψαν στο ΕΑΠ για πρώτη φορά στα χρονικά να εισάγει φοιτητές χωρίς την κοινωνικά άδικη κλήρωση. Πιστεύουμε ότι η φετινή διαδικασία της απρόσκοπτης εισαγωγής φοιτητών δημιουργεί νέα εποχή στις ακαδημαϊκές προοπτικές του Ιδρύματος». Ο κ. Κραδάσης, μιλώντας χθες στην «Καθημερινή», πρόσθεσε ότι «μπορούν να εγγραφούν στα προγράμματα του ΕΑΠ όσοι έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε η παράταση υποβολής αιτήσεων, έως τις 16 Ιανουαρίου 2017, για 25 προγράμματα του ΕΑΠ. Το ΕΑΠ παραμένει το μοναδικό δημόσιο ΑΕΙ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που προσφέρει πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών» τονίζει ο κ. Καρδάσης ο οποίος διαβεβαιώνει ότι το Ίδρυμα έχει την τεχνική δυνατότητα για να αντιμετώπισε τις αυξημένες ανάγκες των επιπλέον φοιτητών, που θα εισρεύσουν καθώς καταργείται η κλήρωση. Σήμερα στα 7 προπτυχιακά και 31 μεταπτυχιακά του προγράμματα φοιτούν, σύμφωνα με τον κ. Καρδάση, περίπου 40.000 φοιτητές με την πλειοψηφία υπέρ των μεταπτυχιακών. Ενδεικτικά, το κόστος στο ΕΑΠ είναι 6.000 για τα προπτυχιακά (500 ευρώ χ 12 απαραίτητες θεματικές ενότητες) και 3.250 (650 ευρώ χ 5 θεματικές ενότητες) για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Επίσης, από φέτος οι φοιτητές που θα έχουν μειωμένες τιμές κατά 50% στα ΚΤΕΛ, θα αυξηθούν οι υποτροφίες κατά 20%, ενώ θα υπάρξει μείωση διδάκτρων κατά 20% στα ζευγάρια και στα αδέλφια. Παράλληλα, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οι φοιτητές του ΕΑΠ θα μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά όλα τα μαθήματα, κάτι που ξεκίνησε φέτος από τα νέα προγράμματα του πανεπιστημίου.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του Smartclass, το κορυφαίο online φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, για περισσότερα νέα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, την εκπαίδευση και την παιδεία.