Βρες τις δικές σου λειτουργικές ώρες
Οι περισσότεροι λένε πως το παραγωγικό διάβασμα γίνεται τις πρωινές ώρες, καθώς ο εγκέφαλος είναι πιο “ξεκούραστος” συγκριτικά με όλη την υπόλοιπη ημέρα. Αυτό που θα σε συμβουλεύσουμε εμείς είναι να δοκιμάσεις σίγουρα την πρωινή μελέτη, ακόμη μάλιστα και το πολύ πρωινό ξύπνημα σε συνδυασμό με τον μεσημεριανό ύπνο.Ωστόσο, προσπάθησε να καταλάβεις και το πότε είναι ο δικός σου οργανισμός στο peak του για μελέτη και νέα γνώση.
Κάποιοι διαβάζουν καλύτερα το πρωί, άλλοι μετά το μεσημεριανό φαγητό και τον καφέ τους, άλλοι μετά από ένα μισάωρο ύπνου, ενώ υπάρχουν και αυτοί που τις απογευματινές ώρες ή το βράδυ νιώθουν περισσότερη ενέργεια.Δεν υπάρχει καλύτερη ώρα για διάβασμα, καθώς ο καθένας μας επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, έτσι ώστε να πετύχει ένα καλό διάβασμα.
Παρατήρησε, λοιπόν, την απόδοσή σου και βρες τις δικές σου λειτουργικές ώρες για διάβασμα!
Φτιάξε πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα και εφικτούς στόχους
Ίσως πολλές φορές να προσπαθείς να θέσεις στόχους διαβάσματος προφορικά. Κάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές δε λειτουργεί.
Εκεί κάπου αναρωτιέσαι «πώς να οργανώσω το διάβασμά μου»;
Πάρε χαρτί και μολύβι, ένα ημερολόγιο και φτιάξε το δικό σου πρόγραμμα διαβάσματος ή αλλιώς χρονοδιάγραμμα μελέτης.Υπολόγισε την ποσότητα της εξεταστέας ύλης που μπορείς να βγάλεις σε μια μέρα, εντάσσοντας σε αυτή τον χρόνο ξεκούρασής σου (ώρα γευμάτων, ύπνου, διαλειμμάτων, κτλ.).Ακόμη, για να ορίσεις τις ημερομηνίες που θα ολοκληρώνεις ένα μέρος της ύλης, υπολόγισε και το ότι κάποια μέρα μπορεί να τύχει το οτιδήποτε και να μην μπορέσεις να διαβάσεις:Να μην μπορείς να συγκεντρωθείς, να νιώθεις κουρασμένος, να θες να πας μια μεγάλη βόλτα, κτλ. Και αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα και μη νιώσεις άσχημα, αν προκύψουν.
Θέσε μικρούς κι εφικτούς στόχους και ολοκλήρωσε το πρόγραμμά σου!Για να μπορέσεις να συγκεντρωθείς βάλε σε σίγαση το κινητό αλλά και όλες τις εφαρμογές που σου αποσπούν την προσοχή με ειδοποιήσεις.
Αν σε δυσκολεύει αυτό, μη διστάσεις να απενεργοποιήσεις τη συγκεκριμένη συσκευή, να κάνεις αποσύνδεση από τα social media (Facebook, Instagram, TikTok, κ.ά.) ή πολύ απλά να κλείνεις το ίντερνετ όταν μελετάς.
Στα Windows υπάρχει και η ρύθμιση “βοηθός συγκέντρωσης”, την οποία αξίζει να δοκιμάσεις.
Κάνε συχνά επανάληψη και ανακεφαλαίωση
Μόλις ολοκληρώσεις ένα κεφάλαιο ή κομμάτι ύλης, κάνε μια μικρή επανάληψη, έστω και λίγα λεπτά.Το πιο σημαντικό είναι να ξαναδείς τη συγκεκριμένη ύλη, ώστε να βοηθήσεις τον εαυτό σου στην εμπέδωση.
Αν έχεις παραπάνω χρόνο για επανάληψη και ανακεφαλαίωση, τόσο το καλύτερο για τη μνήμη σου.
Επένδυσε στα διαλείμματα
Τα συχνά διαλείμματα αυξάνουν κατά πολύ την απόδοση και την παραγωγικότητα. Το μυαλό “ξεφεύγει”, ανανεώνεται και επιστρέφει πιο δυναμικά.Πόσες φορές δεν έχεις νιώσει ότι δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις;
Η συγκέντρωση μειώνεται μετά από πολλές ώρες συνεχόμενου διαβάσματος. Κάθε 1,5 – 2 ώρες κάνε ένα διάλειμμα 15-20 λεπτών. Αν θέλεις μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια της μελέτης σε 3 ώρες και να αυξήσεις τον χρόνο του διαλείμματος.Μην σκέφτεσαι πως με το διάλειμμα θα χάσεις χρόνο.
Θα χάσεις περισσότερο χρόνο, αν επιλέξεις να διαβάζεις ενώ νιώθεις πολλή ώρα κούραση.
ΠΗΓΗ: cears.edu.gr